Balkanske zemlje pokušavaju da "uskoče" na tržište Kosova

Bez autora
Aug 25 2011

Spor Beograda i Prištine oko carinskih pečata, što je blokiralo ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, pojedine zemlje nastoje da iskoriste za veću prodaju svoje robe na Kosovu. Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Turska, kao i neke zemlje iz šireg regiona, sada nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su dosad stizali ih unutrašnjosti Srbije. Radi se pre svega o žitaricama, brašnu, šeceru i drugim prehrambenim proizvodima, bezakoholnim pićima, cementu i drugom građevinskom materijalu. Čim su kosovske vlasti jednostrano blokirale ulaz srpske robe na administrativnim prelazima, u prazan prostor prva je pokušala da se ubaci Bugarska. Prošle sedmice pokrajinu je posetilo nekoliko stotina privrednika iz te zemlje, koji su u razgovorima sa domaćinima izrazili spremnost za proširenje robne razmene...

Balkanske zemlje pokušavaju da "uskoče" na tržište KosovaSpor Beograda i Prištine oko carinskih pečata, što je blokiralo ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, pojedine zemlje nastoje da iskoriste za veću prodaju svoje robe na Kosovu.

Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Turska, kao i neke zemlje iz šireg regiona, sada nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su dosad stizali ih unutrašnjosti Srbije. Radi se pre svega o žitaricama, brašnu, šeceru i drugim prehrambenim proizvodima, bezakoholnim pićima, cementu i drugom građevinskom materijalu.

Bugarska prva "krenula u napad" 

Čim su kosovske vlasti jednostrano blokirale ulaz srpske robe na administrativnim prelazima, u prazan prostor prva je pokušala da se ubaci Bugarska.

Prošle sedmice pokrajinu je posetilo nekoliko stotina privrednika iz te zemlje, koji su u razgovorima sa domaćinima izrazili spremnost za proširenje robne razmene. - U slučaju nestašica, mi smo spremni da snadbemo Kosovo hranom, čak ako bude potrebno i iz robnih rezervi - izjavio je tom prilikom ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov, prenela je bugarska novinska agencija "Novinite". Priština je sa svoje strane izrazila spremnost da ukine administrativne i carinske barijere na uvoz hrane iz Bugarske. 

Oko 120 hrvatskih firmi već na Kosovu

U Prištini se očekuje unapređenje trgovinske razmene i sa Hrvatskom. Kosovski ambasador u Zagrebu Valdet Sadiku, čim je blokiran ulaz srpske robe, pozvao je hrvatske kompanije da još odlučnije uđu na kosovsko tržište.

Na Kosovu već posluje 120 hrvatskih firmi i trgovinska razmena je dostigla 58 miliona dolara. Poseta premijerke Jadranke Kosor, koju prate mnogi privrednici, takođe je u funkciji osvajanja tog tržišta. 

Makedonija i Albanija očekuju još veću saradnju sa Kosovom

Makedonija već ima veoma razvijenu privrednu saradnju sa Kosovom, koja je prošle godine dostigla 320 miliona dolara. - Mi smo i dosad imali intezivnu saradnju koja je dovela do rezultata. Ali zbog razvoja situacije između Srbije i Kosova ta saradnja će se produbiti - prenose mediji izjavu Jadranke Arizankovski iz Privredne komore Makedonije.

U Albaniji takođe očekuju dalji razvoj saradnje. Problem je, međutim, u tome što se i najsiromašnija zemlja Evrope suočava sa nestašicom mnogih proizvoda koje mora da uvozi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik